Една от най-оспорваните фигури в България подготвя отстъплението си. За това говорят някои решения, взети в сенчестия сектор на властта, където враждуващи бизнесгрупировки се борят за влияние над парламента, правителството и президента, пише австрийският журналист Маркус Бернат на страниците на Der Standard.

По всичко личи, че депутатът Делян Пеевски, превърнал се в символ на този паралелен свят, подготвя оттеглянето си в Брюксел и Страсбург.

Едновременно с това майката на Пеевски - Ирена Кръстева, обяви миналия петък продажбата на голяма част от своята медийна империя.

Неясно остава дали 33-годишният депутат напуска доброволно българската политическа сцена или зад това решение е дългата ръка на Ахмед Доган, за когото се твърди, че дърпа конците както в политиката, така и в икономиката на България, пише Der Standard.

Говори се, че именно Доган е човекът, предложил Пеевски за шеф на ДАНС. По този начин тпй очевидно е искал да инсталира свой довереник на възлов пост в управлението. Планът му обаче не проработи - кандидатурата на Пеевски предизвика масови протести, които продължиха цели шест месеца без прекъсване, припомня австрийското издание.

Междувременно Пеевски стана твърде неудобен за Доган, а и за други възлови играчи на българската сцена.

Отстъплението на Пеевски няма да остане без политически последствия, пише още Der Standard.

От известно време насам медиите на "Нова българска медийна група" водят кампания срещу бившия премиер Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, който съвсем открито подкрепи антиправителствените протести. Ако ирландската компания "Media Maker" наистина придобие най-важните издания от медийната империя на Ирена Кръстева, това може да сложи край на тази редакторска политика.

Листата на ДПС за евроизборите още не е публикувана, но се твърди, че Пеевски ще бъде поставен на второ или трето място в нея. Ако това е вярно, можем да сме почти сигурни, че Пеевски ще стане евродепутат, пише Der Standard. /Deutsche Welle/