През 2012 заплатите на изпълнителните директори на големите световни корпорации останаха почти непроменени. Но те все пак успяха да спечелят повече отколкото през 2011, предимно заради вдигането на цените на различните акции, с които им е било заплащано.


Wall Street Journal и Hay Group публикуваха анализ на заплащането на изпълнителните директори на 300 публични американски компании, с общ приход над 7.5 милиарда долара, и установеният разстеж за 2012 е средно 3.6% до нива от 10.1 милиона долара. Общата сума включва заплата, годишни бонуси, както и стойноста на акции, раздадени като награди и бонуси.

Whole Foods Market Inc. отбелязва сравнително скромен разстеж на заплатите, след увеличението от 2.3% през 2011. Но това далеч не се отнася за всички корпоративни шефове.

По данни на Департамента по труда на САЩ, нарастването на заплатата на работник в частния сектор за 2012 е 2.3%. Нарастването при изпълнителните директори е малко по-голямо от ръстта на печалбите на компаниите, 2.1%. Но това е и доста по-малко от 14% увеличение във възвращаемостта на печалбите на акционерите в същите тези компании.

След десетилетия стабилен разстеж, може би е настъпил момента, в който заплатите на големите корпоративни босове най-накрая ще бъдат замразени. За последните три години, типичният компенсаторен пакет за подобна позиция остана сравнително непроменен – заплата от 1.1 милион долара, годишен бонус от около 2 милиона, и акции на стойност между 7 и 11 милиона.

"Наблюдава се степен на консерватизъм относно заплащането. Увеличенито е спряло, и не виждам да започне отново в близко бъдеще", казва Ърв Бекер, експерт от Hay Group.

Според него и друго анализатори, това е в резултат на влиянието на инвеститори и акционери, които имат необвързващ глас при гласуването на компенсациите на изпълнителните директори. Ако вотът е даже 20% отрицателен, това ще означава проблеми за директорите в близко бъдеще.

Анализът на Wall Street Journal показва, че повечето компании плащат на своите директори суми близки до средната стойност от 10 милиона долара.

През 2012, 127 от 301 изпълнителни директори са получили между 7.5 и 12.5 милиона годишно; за 2011 това са били 107 човека, така че се наблюдава спад в броя на заплати, които значително се отдалечават от средното ниво.

"Има степен на оеднаквяване при заплащането на директорите. Компаниите искат да бъдат виждани, че работят в някакви определени приемливи норми", казва Дъг Фриск, анализатор от Towers Watson.

Това се наблюдава и в съдържанието на самия компенсаторен пакет. За пръв път откакто WSJ прави подобни анализи, най-голямата част от пакета се съдържа от акции на компаниите, чиято стойност е пряко свързана с финансовата и борсовата стабилност на дадената корпорация. Нормална практика е подобни акции да не могат да бъдат продавани за период от няколко години.

Такива опции са представлявали 27.4% от годишната заплата през 2012; 22.6% е бил техния дял през предната година. 54% е бил дялът на бонуси, свързани с представянето на отделните индивиди.

Така за пръв път се вижда и силна връзка между заплащане и расзтежа на различните компании. Възнаграждението на изпълнителните директори в корпорации, които са увеличили стоийността си над нормалното ниво, е нарастнало с близо 8%; при тези, при които има спад, заплатата е паднала с 1%.

Лари Елисън, директор на Oracle Corp., е получил 94.6 милиона долара за 2012, 90.7 милиона от които под вида на 7 милона акции, които Елисън няма право да продава до 2015г., и е на първо място в класацията на WSJ. През последните три години, Елисън е бил на второ място, и макар акциите на Oracle да паднаха, общите приходи на компанията се увеличиха с 17%.

Трима от петимата най-високо платени директори работят в медийната индустрия. Лесли Муунвс от CBS Corp. е втори с компансация от 58.8 милиона, от които 30 милиона бонуси и 16.3 милиона в акции. Заплатата на Муунвс е намаляла с 15%, макар че приходите на CBS се вдигнаха с 21% миналата година.

Робърт Айгът от Walt Disney е трети с 36.3 милиона, в година в която приходите на Disney се покачиха с 18%, а акциите им – с 75%.

И докато заплатите на изълнителните директори са се увеличили незначително, възвращаемостта от предишно дадени им акции е нарастнала с 21%.

Ричард Киндър от Kinder M organ I nc. е реализирал над 1.1 милиард долара само от превръщането на акции, получени през 2006., като говорител на компанията потвърди, че нито една от тези акции не е била продавана.

Тим Кук от Apple Inc. е втори в тази класация с 139.7 милиона долара, получени срещу продажбата на 37,000 акции на компанията.