Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска от новото ръководство на Министерството на икономиката и енергетика, което отговаря и за туризма, да се въведат норми, когато се съобщават цифри за брой туристи и приходи от туризма, съобщава Агенция „Фокус”.

 

„Цифрите, които се въртят, определено не са съвсем точни и създават невярна обстановка за това, което се случва с туризма”, обясни Калин Драганов, член на Управителния съвет на АБТТА.

 

По думите му, според една официална статистика на Националния статистически институт за 2011 година, туристите, които имат поне една нощувка в България, са 2 400 000 души.

 

„В медиите се върти една цифра, че туристите в България са 7 милиона, но според тази статистика 2 400 000 души са тези, които имат поне една нощувка в България, а останалите, които са до 7 млн., не са преспали за нито една нощ в България”, посочи Драганов.


Според него през последните 3 - 4 години има тенденция информацията за пристигналите в България да се раздува и в категорията туристи, да влизат много хора, които нямат нищо общо с туризма.


„Вероятно сте чули и друга цифра, че 3 млрд. лв. е бил приходът от туризъм за 2011 година. Приходът от хотелски нощувки, които са половината от общите приходи, е 750 млн. лева на пренощувалите чуждестранни туристи в България. Може да видите разликата между едната цифра и другата”, отчете Драганов.