93 студенти от 14 български и чуждестранни университети се включват в първото издание на състезанието „Млад одитор”, съобщават организаторите му. Това са ”Ейч Ел Би България” ООД, „Захаринова и Партньори” ООД и Висшето училище по застраховане и финанси.

В надпреварата се включват студенти от 18 града. Сред тях - Неапол (Италия), Никозия (Кипър), София, Враца, Ботевград, Добрич, Долни Дъбник, Драгоман, Дупница, Куклен, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сандански, Свищов, Сливен.

Представените университети са общо 14, като още през първата си година състезанието привлича участници от 3 чуждестранни: Bocconi University (Италия), University of Nicosia (Кипър), Hanze University of Groningen (Холандия), Международно Висше Бизнес Училище, ИПФ Сливен, Икономическа университет – Варна, СУ „Св. Кл. Охридски”, УНСС, Стопанска академия „Д. А. Ценов”, Нов български университет, ПУ „Паисий Хилендарски”, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Интересът към "Млад одитор" е двойно по-голям от страна на дамите, които са общо 66; господата участници са 27, съобщават организаторите. Те са

Допуснати до конкурса са не само студенти от финансови и икономически специалности, но и студенти от не толкова присъщи за счетоводството и одитинга области като IT, Маркетинг и дори Психология.

Състезанието преминава през 3 етапа, в които се отсяват финалистите. Те ще бъдат наградени на специална церемония на 6 юни 2012 г., от 18:30ч. в зала „Средец“ на хотел „Шератон“.

По време на първия етап всички участници трябва да попълнят тест по одит, за който разполагат с 30 минути. От всички 93 участвали, 66 успешно преминават на втори етап, за който имат два часа за решаване на казус по одит. Казусът е еднакъв за всички и изисква изготвянето на реално одиторско мнение и оценка на събрани одиторски доказателства за конкретни обекти. Третият етап от конкурса е оценяването на казусите от преподаватели от УНСС, одитори от „Ейч Ел Би България” ООД, „Захаринова и Партньори” ООД и други експерти от областта. 

За победителите са учредени стипендии от компаниитe – съорганизатори на състезанието – „Ейч Ел Би България” ООД и „Захаринова и Партньори” ООД. За първото място – пълна стипендия за целия едногодишен срок на обучение в магистърска степен по програмите на ВУЗФ, с преподаване на български език; за второто място стипендията представлява отстъпка от 75% от таксата, а за трето място - 50% от таксата. Също така за първите трима са предвидени едномесечни стажове в двете одиторски предприятия. Освен това организаторите предвиждат награди и за оригинално представилите се участници.

Всички победители ще получат плакети и сертификати от специалните гости на церемонията по награждаване, сред които ще бъдат Менда Стоянова, председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, д-р Николай Чаталбашев, председател КПНРО, Бойко Костов, Д.Е.С., Председател на ИДЕС, проф. Валери Димитров, Председател на Сметната палата, Цветан Цветков и Валери Апостолов и зам.-председатели на Сметна палата, Бисер Петков, Председател на НОИ, Весела Караиванова, заместник председател на НОИ, Теменужка Петкова, директор на Агенция за държавна финансова инспекция, представители на бизнеса, медиите и личности с обществено значение.

Експерти в журито, което оценява казусите са: проф. д-р Огнян Симеонов, УНСС; Димитрина Захаринова, Д.Е.С., „Захаринова и Партньори” ООД; Калин Апостолов, Д.Е.С., „Ейч Ел Би България” ООД; д-р Тома Дончев, Д.Е.С., УНСС; Диана Кискинова, Д.Е.С., „Такс Акаунт” ООД; Светла Ламбрева, Д.Е.С., „Такс Акаунт” ООД.