Изминалата седмица ще се запомни с достигането на нов рекорд на еврото спрямо долара от $ 1.6020 за 1 ?. Достигането на тези нива обаче, беше очаквано. По-интересно е какво се случи след това, което предизвика повишаването на долара към еврото.

Най-напред станахме свидетели, както вече казах, на повишаването на единната валута, вследствие на някои изказвания от представители на Европейската централна банка, които накараха част от пазарните участници да очакват повишение на лихвите в Европа. Още на следващия ден обаче, беше обяснено, че пазарите са разбрали неправилно изказването.

Значителното обръщане на тренда дойде на фона на няколко събития. От една страна бяха публикувани не особено оптимистични данни на европейската икономика, което за пореден път потвърди факта, че Старият континент не може да стои изолиран от това, което се случва по света.

- На първо място спадна PMI индексът за производствения сектор, който се понижи значително повече от очакванията почти до три годишно дъно.

- След това излезе и IFO индексът за германската икономика, който също беше по-нисък от очакванията, и което причини една съществена корекция на еврото.

Всички тези данни показват, че европейската икономика може да се сблъска с едно значително забавяне.

Друго, което трябва да се отбележи, е пазарите май започнаха да вярват на това, което прави Федералният резерв в Съединените щати.

Лихвите в САЩ и Европа

Дали ще бъдем свидетели на последното понижаване на лихвите в САЩ, както се очаква, поне на мен ми е трудно да коментирам. Така или иначе финансовите пазари с 80% вероятност калкулират понижаване на лихвите с 0.25%. Вече изобщо не се говори за сваляне на лихвите с 50 базисни точки. Останалите 20% са за това, че лихвите ще останат без промяна.

Моите очаквания са за 25 базисни точки /0.25%/, а по-интересно ще бъде изказването след това. Дали ще има някаква пауза в намаляването на лихвените проценти или ще се продължи с корекцията.

Движението през седмицата

Това, което наблюдаваме е корекция. За поскъпване на долара дългосрочно и за обръщане на тренда, е рано да се говори. Има доста неща да се случат. След като мине заседанието на ФЕД, вниманието на участниците на пазара ще бъде насочено към Европейката централна банка. Като дори непромяната на лихвите от страна на ЕЦБ може да бъде изтълкувано двузначно. И според мен това ще бъде интересно в следващите седмици и месеци.

Аз очаквам еврото да падне до нива около 1.5370-1.5380. Където вече ще се видят какви данни ще излязат и какво ще се случи. Ако това ниво бъде пробито има някаква вероятност в близките месец или два, да видим курс от 1.47 евро/долар. Ако не бъде пробито, то нещата са ясни – нов опит на 1.60. Но очакванията са ми по-скоро за някаква по-дълбока корекция в полза на долара.

*Авторът е главен дилър в СИБанк