Министерството на външните работи /МВнР/ по дипломатически път да съдейства за осигуряване от гръцката страна на коридор за български автомобили, настояват от транспорното министерство в писмо до външното ведомство.

Искането е по повод информация, че гръцки земеделски стопани възнамеряват да протестират от 15 януари и да блокират изцяло 3-те гранични контролно-пропускателни пункта по общата ни граница.

В писмото се казва още, че българската държава приема правото на гражданите на ЕС да изразяват своята позиция, както и правото на гръцките земеделски производители на протест, но не и в случай, когато този протест нарушава основни права и свободи за други граждани на Европейския съюз.

При липсата на адекватна реакция от компетентните власти на Гърция, България си запазва правото да се обърне за съдействие към Европейската комисия, допълват от министерстово на транспорта.

Оттам изтъкват още, че при блокиране на границите най-големи загуби ще понесат автомобилните превозвачи в България и други страни-членки на ЕС.