Корпоративният данък в Гърция скочи от 20% на 26%, след като през уикенда правителството на страната удовлетвори искането на Европейския съюз и Международния валутен фонд да извърши нова серия от реформи. Те гарантират, че до края на годината към държавната хазна ще потекат допълнителни € 2.3 млрд. , основно от увеличение на данъците за физически лица и за бизнеса.

С промените от събота става задължително декларирането на всички доходи, получени в Гърция. Покачва се и ставката на данък сгради, който само до преди година не съществуваше в Гърция. Вдига се и данъка върху лихвата от депозити, а данъчната ставка за хората, които получават над € 42 хил. годишен доход се вдига на 42%. Предишната най-висока ставка за богатите бе 45% за доходите над € 100 хил. годишно.

Така Гърция се превръща в едно от най-недружелюбните места за правене на бизнес в региона, тъй като съседките й облагат с по-ниски ставки доходите на компаниите. В България данъкът върху корпоративните печалби е 10%, колкото е и ставката, която плащат върху доходите си физическите лица. Перспективите пред икономиката на страната са за растеж от 1.5% през 2013 година.

В Турция стандартния данък върху корпоративната печалба е 20%, а очакваният от икономистите растеж на Брутния вътрешен продукт през тази година е в рамките на 4%.

Въпреки усилията да въведе дисциплина във финансите си и да овладее растящия държавен дълг, в момента онова, което дължи Гърция се равнява на 170% от онова, което икономиката й е способна да произведе за една година време. За сравнение, по време на първата спасителна интервенция на Европейския съюз, дълговете на Гърция бяха 120% от Брутния ъ вътрешен продукт. Почти целият дълг на страната е притежание на страните-партньорки на държавата в Европейския съюз и на Международния валутен фонд.