Бившият вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Костадин Паскалев, който е сред инициаторите за провеждането на дебата "България - на другия ден", обяви, че днес няма да бъде учредена партия, и определи случващото се като "граждански парламент".

Събитието, което се очаква да даде началото на политическия проект на президента Георги Първанов, е организирано от инициативна група, в която участват различни по професия хора - бившият депутат Борислав Китов, ректорът на плевенския Медицински университет професор Григор Горчев, ученият професор Васил Проданов, както и Емил Кало, генерал Михо Михов, бившият шеф на Гранична полиция генерал Красимир Петров, спортистите Йордан Йовчев и Валентин Йорданов и служителката на президентската администрация Марияна Тодорова.

На дебата присъства и самият президент, но в ролята му на гост, както и спортистката Весела Лечева, лидерът на сдружение ГЛАС Димитър Иванов, който е бивш икономически съветник на президента. Участват и депутатите от Коалиция за България Мая Манолова, Евгени Желев и Кирил Добрев.

Депутатът от Коалиция за България в Европейския парламент Ивайло Калфин каза, че един от проблемите сега е, че на Европейския съюз се гледа като на източник на пари, а не е част от манталитета на страната.

В залата не са спряганите за поканени на форума Меглена Плугчиева, Корнелия Нинова, Андрей Пантев. Тук е Стефан Данаилов, който към момента предпочита да изслушва прав изказванията и не е заел мястото си на кръглата маса до Весела Лечева. Пред журналисти Данаилов не скри, че има напрежение в БСП заради президентския проект. Той е категоричен, че остава в редиците на партията.