Ако Бойко Борисов не се кандидатира на изборите за президент, ГЕРБ ще ги загуби, прогнозира в предаването „Седмицата" по Дарик лидерът на ДСБ Иван Костов. „Курсът, който поема Борисов, да омаловажава изборите, да казва не ми трябва това и аз ще намеря човек, като че ли това е някаква несложна и неважна длъжност, извън може би ГЕРБ означава само едно - голям страх от изборите. Нищо друго не означава и няма да се изтълкува по друг начин колкото и да е силно пропагандната машина на ГЕРБ", коментира той.

ГЕРБ може да си върнат доверието на някои от политическите формации, посочи Костов, но изрази съмнение, че това ще се случи. По думите му на ГЕРБ остава възможността с определени промени в собственото си политическо поведение да си върнат това доверие.

„Това им остава, не казвам на кого и как, но съм длъжен да кажа, че от досегашното поведение на ГЕРБ не следва, че те първо, имат волята да направят това, нито че имат културата да възстановят мнозинство. В този смисъл сигурно е, че ще има скоро някакъв друг вот. Въпросът е, че той няма да бъде отразен с политически средства, тоест по политически начин с възстановяване на политическо мнозинство и примерно промяна на политиката и ще трябва да бъде инкасиран от политическа партия ГЕРБ", коментира Костов.

Според Костов от политическите коментари ден след вота на недоверие почти не става ясно, че никога досега вот на недоверие не е показвал толкова бърза и голяма загуба на доверие на парламента в правителството „и то само за две години и то толкова голяма". До 124 гласа да се стигне да гласуват срещу вота: това показва много бърза деградация на мнозинството, каза лидерът на ДСБ.

Вторият извод от вота е, че правителството няма политическа подкрепа извън ГЕРБ, смята тъмносиният лидер. Тоест това правителство е само на малцинството. То наистина има право да търси подкрепа от други места, но не получава от никъде политическа подкрепа, допълни той.

Костов каза, че партията му ще подкрепи Румен Христов като кандидат-президент на сините, изпълнявайки споразумението с СДС, защото по думите му това е политическа лоялност. Той каза още, че приемайки резултатите от изборите, партията му ги е обявила за обективни.