Има рецепта за КТБ, при която и обществото, и вложителите да са доволни, и данъкоплатците да не дават пари, заяви пред БНТ Иван Костов.

Бившият министър-председател и министър на финансите даде да се разбере, че КТБ може да бъде спасена и от акционерите в банката, и от вложителите в нея.

Иван Костов направи разграничение между собствениците, които имат 670 милиона капитал, докато клиентите на банката, депозитарите, имат 6 милиарда и 700 милиона и интересът на депозитарите е 10 пъти по-голям от интереса на собственика.

Костов припомни, че по-закон ако нещо се случи с банката, първо се прибират парите на акционерите и банката удовлетворява вложителите по реда - първо гражданите, след това държавните фирми, държавата, общините и т.н.

Интересът на вложителите е гигантски и той спокойно може да се защитава сам, подчерта Иван Костов. Той застана зад тиражираната информация, че Държавния инвестиционен фонд на Оман и финансова група от Лондон са предлагали да рефинансират банката. Поне така твърди консулът на Оман у нас Стоян Денчев, уточни Костов.

„Три пъти са идвали тук и са търсили... Ако тези хора са идвали и са предлагали да рефинансират банката и управителят на банката и министър и зам.-министър са им отказвали това означава следното - срещу БНБ ще бъде заведено дело в Лондон и то ще бъде спечелено поради нарушение на българското законодателство. Ще се случи така, че БНБ ще трябва да плати и да удовлетвори интереса на акционерите. Тогава ще излезе, че акционерите ще си излязат сухи от тази ситуация и тогава огромният интерес, който е 6 милиарда и 700 милиона на вложителите, ще бъде драматично разрушен от ликвидация на КТБ", коментира Костов.

„Колкото по-дълго продължава кризата в КТБ толкова повече икономически връзки в страната се прекъсват. Това означава, че е хвърлена котва за българската икономика и вещае криза за страната", предупреди Иван Костов и допълни: „Колкото по-дълго тази банка е под специален надзор, толкова повече нейната експозиция се влошава и накрая тя започва да се разпада пред очите ни".

На бележката, че самият той има интерес в КТБ като вложител, Иван Костов отговори: „Имам остър конфликт на интереси с тези които искат да ликвидират банката". При финансова "дупка" в банката между 2 и 2.5 млрд. лв. са достатъчни 1.3 млрд. лв., за да се върне тя на пазара.

Според Костов спешното решение, което трябва да бъде взето, е начело на БНБ да застане човек, който се ползва с общественото доверие - затова лидерите на политическите партии да се обърнат към Светослав Гаврийски да поеме БНБ.

Решенията съществуват и трябва да се вземат спешно - ако има предложение на акционерите да рефинансират банката, трябва да се вземе решение. Ако акционерите не могат да спасят банката вложителите могат да спасят сами банката като получат акции срещу част от парите си, допълни той.