Ще предложим на президента да поиска парламентът да приеме тези неотложни мерки, които са нужни, за да се преодолее кризата с високите цени. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов преди политическите консултации при президента Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Например да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да се изберат нови състави и по този начин да се допринесе още сега преди разпускането на НС за решаването на ключови проблеми на страната.

Тук е примерно и мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии, паркове и т.н. Ще му оставя в писмен вид това, което от Синята коалиция предлагаме, заяви Костов.

От своя страна Мартин Димитров посочи, че имат основателни подозрения да смятат, че ГЕРБ "продаде мача за "Белене" и че панически с БСП и ДПС бързат да разтурят сегашния парламент, за да не се приеме решение за окончателното спиране на проекта".

"Този парламент може да работи още няколко дни, които са достатъчни, за да бъдат взети всички тези решения, включително решението по окончателно спиране на "Белене" и решенията за по-ниски и по-прозрачни сметки, каквито искат хората", каза Димитров.

Според Костов, основната причина за високите цени е много трудното положение на НЕК, предизвикано от разходите за "Белене".

Подобно на останалите лидери на партиите в парламента и Костов беше категоричен, че няма да участва в служебно правителство.

"Синята коалиция не би приела участие в служебен кабинет. Казахме кой бърза с ликвидирането на възможностите да бъдат взети най-най-важните мерки. Бихме направили каквото зависи от нас, но президентът носи цялата отговорност. Той може да приключи тези разговори много бързо, може да даде шанс".