В бюджета за следващата година няма антикризисни мерки, категоричен бе съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред bTV. Според него първата основна грешка в бюджета е, че вместо да се облекчат фирмите, за да им се помогне да излязат от кризата, върху тях се стоварва нова тежест, като се вдигат минималните осигурителни прагове.

Според него бюджетът за 2012-а казва, че преките чуждестранни инвестиции догодина няма да нараснат и няма да помогнат на българската икономика да излезе от рецесията. По думите му ситуацията в банковата система показва, че банките няма да отпускат кредити и това е било известно при подготовката на бюджета, защото е отразено.

Ясно е, че българските инвестиции са замрели, ясно е също и това е отразено в данъците, че потреблението в страната няма да се увеличава бързо, коментира Костов. Според него на този фон не е вярно това, което настояват от ГЕРБ, да се казва, че няма да се вдигат данъците. „Кажете това, че няма да се вдигат данъците на малки и средни фирми, на които осигурителните прагове бяха повишени", каза той.

„Най-голямата прокризисна мярка, която може да минира и взриви целия този бюджет, е скрита в един въпрос, който аз зададох на министър-председателя директно и не получавам отговор, а той е защо правителството иска да увеличи държавния дълг с 4,5 млрд. лв.", категоричен е Костов. Той определи тази предвидена в бюджета възможност като дилема и противоречие в бюджета, защото по думите му или е вярно, че бюджетният дефицит ще е 1,35 на сто, или че държавният дълг ще се увеличи.