България ще поиска отговор от ЕК дали може да предостави безплатно на ТЕЦ "Брикел"  квоти за емисии парникови газове от резерва на държавата за нови участници на пазара, за да може дружеството да продължи работа. Това стана известно след срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на околната среда и водите Нона Караджова и синдикати  с бизнесмена Христо Ковачки.

От тези квоти могат да се възползват и други големи горивни инсталации с екопроблеми, уточниха от икономическото
министерство.

На 1 септември изтича срокът, в който предприятието може да работи, без да са приведени в съответствие  с европейските изисквания очистващите му съоръжения. Ако няма положителен отговор от ЕК, ще се наложи да бъдат купени допълнителни квоти на стойност 50 млн. евро, за да работи дружеството.

Бизнесменът Христо Ковачки, който е собственик на ТЕЦ "Брикел", е поел ангажимент, че ще инвестира 38 млн. евро в сероочистващи инсталации, така че те да се приведат  в съответствие с екоизискванията, каза министър Трайков. Той съобщи, че Ковачки се е ангажирал в близки дни да бъде осигурена банкова гаранция за изпълнение на инвестиционната програма, която да е в пълния размер на необходимата инвестиция.

Инвестициите трябва да се направят до март 2012 г. В дружеството работят 2 000 души.

Ако не се случат нещата, трябва да е ясно, че синдикатите трябва да протестират не срещу държавата, а срещу собственика на инсталациите, заяви министър Трайков.

Той каза, че закъснението на екоинвестцията на Ковачки, по думите на бизнесмена, е поради обещание от предишното правителство задълженията му да бъдат отложени с една - две години, което не се е случило.

Над 10 500 човека във въгледобива могат да загубят работните места, ако спрат работа големите горивни инсталации, информираха синдикатите. Те настояват "Брикел" да работи и да има контрол на три месеца по изпълнението на инвестиционна програма. БТА