Американски инвеститор е купил за € 13 млн. фабрика в сръбския град Крушевач. Продавач на деляа е фирма, близка до Христо Ковачки.

Това става ясно от информация на сръбското радио B92. Под заглавие " Американски производител на гуми инвестира в Сърбия", медията съобщава за подписаната сделка между инвеститора Cooper Tire и представители на сръбското правителство.

По силата на споразумението Cooper Tire ще инвестира € 50 млн. във фабриката и ще наеме 700 души персонал. Към този момент компанията е придобила мажоритарен дял във фабриката за гуми в Крушевац срещу сумата от € 13 млн. Не се уточнява колко е голям той, но се посочва, че продавач е Траял. Остатъчният пакет се държи от сръбската държава (25%) и от българската Брикел, става ясно още от информацията.

Фабриката за автомобилни гуми в сръбския град Крушевац бе придобита от Брикел ЕАД в края на 2006 година за € 12 млн. Инвеститорът обеща да вложи в нея € 25 млн. за развитие на производството.

През последните години се появяваха съобщения за напрежение между работниците във фирмата и нейното ръководство, основно заради забавяне на заплатите. Според ръководството на Траял Корпорация проблемите не са били сериозни и са били причинени от финансовата криза. 

"Проблемна е реализацията на продукция, защото много от заводите за производство на автомобили са затворени. Ние обаче имаме щастието да продаваме на потребителите такива гуми, които не са предвидени за първоначално вграждане в автомобилите. Предлагаме сезонните зимни и летни варианти", каза в интервю за DarikFinance.bg през 2009 година Петър Кръстев, главен изпълнителен директор на компанията.