Електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат. Това следва от тълкувателно решение, постановено от Върховния административен съд. То е гласувано от общото събрание на съдиите, но още не е оформено официално. 

След като това стане и решението бъде публикувано в "Държавен вестник", ще е задължително за всички магистрати. До него се стигна по искане на служебния правосъден министър Драгомир Йорданов. 

Той настоя ВАС да реши дали издадените електронни фишове може да са от мобилни камери или само от стационарни устройства. 

Мотивите на магистратите още не са известни официално, но основният е, че заснемането на нарушението трябва да става без в него да има присъствие на контролен орган. А мобилните камери са монтирани в автомобилите на КАТ, в които се возят полицаи. 

Друг проблем е, че на колите няма обозначение, че се снима. Освен това, според съдиите, при мобилните камери било много трудно да се установи къде точно е извършено нарушението. В момента камерите в коли на КАТ са 154, а стационарните радари - само 24. С тях се издават над 300 000 фиша годишно. 

При обжалване обаче съдът отменя фишовете от мобилните камери заради присъствието на полицаите

В парламента вече се гледат поправки в Закона за движение по пътищата, приети от правителството, в които определението за електронен фиш е изчистено от "присъствието на контролен орган". 

В проекта дори се разширява употребата на полицейските мобилни камери - те ще могат да снимат не само нарушения на скоростта, а и неправилно изпреварване, минаване на червен светофар, отнемане на предимство на пешеходна пътека и дори - неправилно паркиране.