Точковата система, по която през последните 10 години се изчисляваше кога човек има право да се пенсионира, спира да действа от 1 януари 2011 г., реши парламентът, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. В момента мъжете получават право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки, които са сбор от възраст и стаж. За да се пенсионира жена пък е нужно да е навършила 60 години и да е събрала 94 точки.

 

По този начин хората с малък стаж можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст. От Нова година в закона влиза изискването за пенсиониране – навършване на 60-годишна възраст и 34 години трудов стаж за жените и 63-годишна възраст и 37 години трудов стаж за мъжете. Тази идея очаквано скара управляващите и опозицията.

“Много отдавна се знаеше, че от 1 януари 2011 година ще отпадне точковата система. Хората не искаха точкова система“, каза министър Младенов.

“На това днес се слага край. Дава се възможност на младите хора да разберат, че още от първия ден на своя трудов живот има смисъл те да се осигуряват“, каза Цвета Георгиева от „Атака”.

“В това ние виждаме шанс реформата да тръгне след десет години безвремие“, коментира Цветан Костов от Синята коалиция.

“По действащото законодателство един мъж, който е на 64 години и има осигурителен стаж 36 години, разбирайте сбор от стаж и възраст сто, може да се пенсионира по сегашното законодателство, а не може да се пенсионира след Нова година, защото след Нова година са задължителни два компонента - възрастта и осигурителния стаж. Догодина ще има възраст, но не и необходимия осигурителен стаж. Тоест елементът гъвкавост на осигурителното законодателство на практика се губи“, обясни Хасан Адемов от ДПС.

“По разчети от различни експерти, които работиха и в така наречения консултативен съвет към министъра по пенсионната реформа, това бяха няколко десетки хиляди души. Тези хора трябва или да си намерят работа, за да си допълнят към изискуемия трудов стаж за жените 34 години, а за мъжете - 37 години, или просто да търсят някаква друга алтернатива. Няма алтернатива освен пазара на труда“, каза бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова.

Социалният министър Тотю Младенов каза, че в момента се изчислява доколко би могло да има коледна добавка към най-ниските пенсии. По думите му се правят разчети дали ще има допълнителни приходи в бюджета, от които да се отпуснат средства за това. В бюджета на Държавното обществено осигуряване имало дефицит и нямало как парите за коледните добавки да дойдат от там. Решение ще вземе кабинетът, допълни министър Младенов.