Операция по изваждане на транспортен кораб от река Дунав протича в участъка край Русе. Плавателният съд тип ферибот е потънал с товар от 20 хил. литра газьол на 9 ноември вечерта, но новината за инцидента изтече в медиите едва днес. По първоначална информация корабът е собственост на русенската фирма Гораинвест и е извършвал курсове за превоз за дървесина. Няма пострадали моряци от екипажа при инцидента.

 

Пред Дарик радио директорът на Агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев коментира, че на мястото е осигурен нефтосъбирача „Поморие”, който има опит в събиране на разливи.

 

Българската телеграфна агенция допълва, че са взети мерки за предотвратяване на разлив в реката. Извършени са заграждения на мястото на инцидента.

 

Директорът на Морска администрация Русе капитан Георги Иванов докладва, че горивните танкове на потъналия ферибот са запечатани добре и към момента от тях няма изпускане на гориво. Водолази всеки ден правят огледи на корпуса, казва още капитан Иванов пред БТА.

 

За да бъде изваден кораба ще се чака спадане на нивото на река Дунав. Плавателният съд е пречупен на две и най-вероятно след изваждането му от реката ще бъде нарязан за скрап.