България ще претендира за над 10 млн. лева загуби за земеделските стопани от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на ешерихия коли. За това е настоял на извънредното заседание на министрите от ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в Люксембург, земеделският министър Мирослав Найденов, съобщиха от аграрното ведомство.

На заседанието се обсъжда възможността за компенсиране на загубите на производителите на зеленчуци в ЕС заради невярно разпространената информация, че заразата е дошла от биологично произведени краставици в Испания, което доведе до голям спад на потреблението им в общността.

Министър Найденов е информирал, че от началото на кризата българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден, а за седмица загубата им е 7 млн. лв., което е около 3.5 млн. евро. Загуби продължават да се трупат и в момента. Той се позова на данни от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, които са същите с тези на земеделското министерство.