Макар и активността на банките през октомври да беше сравнително висока по отношение на жилищните заеми, те далеч не показаха същата активност при потребителските, показва месечният анализ на Моите пари. Видима е посоката, в която банките акцентират и това е именно жилищните заеми. Нужно е, обаче, да бъде изпълнено едно важно условие – потреблението на населението да се повиши. С ръста му ще нарастват и нуждите от средствата за текущи нужди.

Вероятно тогава банките ще бъдат по-активни в предлагането на по-атрактивни оферти за тези цели. До тогава по всяка вероятност акцентът ще е върху жилищните заеми, защото те са по-солидно обезпечени, а и са носители на доход за много по-дълъг период от време, показва още анализът.

През изминалия месец октомври пет на брой бяха банките, участващи в индексите, които коригираха лихвените си условия по срочни депозити. Точно толкова всъщност бяха и през изминалия месец, но за разлика от тогава и двата индекси повишиха стойностите си. Разбира се имаше и банки, които понижиха предлаганите лихви, но поради ниското тегло на тези банки в индексите това не оказа влияние върху тях.

Освен по-високите лихви, на които сме свидетели трезорите предпочетоха да повишават лихвите предимно при срочни депозити в EUR и не толкова тези в BGN. Това все повече минимизира разликата в доходностите между депозитите в двете валути. Индекса за доходността по 3-месечни срочни депозити на Моите пари показва разлика от 0.50 п.п. между доходността в тези две валути. Само до преди година тази разлика беше от около 1.50 п.п.