Тенденцията на предсрочно погасяване на част от задължения се e засилила през април, сочи анализът за пазара на ипотечни заеми на КредитЦентър . Според компанията, притеснени от политическата обстановка и объркващата предизборна кампания, част от домакинствата са били по-активни в желанието си да намалят месечните си задължения. Те са използвали за целта спестени средства, получени годишни бонуси, дивиденти или са рефинансирали натрупани задължения при по-добри условия.

По думите на изпълнителния директор на компанията Тихомир Тошев, намаляващата задлъжнялост има позитивен ефект върху кредитния рейтинг, който е нараснал през последния месец с 13 пункта до 464. В съчетание с атрактивните оферти на банките, които се състезават в привличането на нови, платежоспособни и стабилни клиенти, видяхме и повишаване на кредитните лимити, като те нараснаха до 38 000 евро за ипотечен кредит, до 6 000 евро за потребителски и до 1 000 евро за лимит по кредитна карта, отчита той.

„Очакванията ми са след като настъпи успокоение на политическия фронт, потребителите да пристъпят по-активно към покупки и теглене на нови кредити. При новите позитивни показатели, това означава, че във втората половина на годината ще станем свидетели и на ръст в средния размер на кредита.", счита Тошев.

Предсрочното погасяване на задълженията е знак и за стабилни доходи на работещите към момента. Търсещите кредит за първи дом, които са основният таргет на пазара през последните три години, продължват да са движещата сила при жилищното кредитиране. Те продължават да търсят най-добрите оферти на пазара, като освен ГПР-то преглеждат внимателно и всички допълнителни изисквания и права в договора им с кредитиращата ги банка.

Средният размер на изтеглените през април ипотечни кредити се равнява на 32 023 евро, което е известен ръст спрямо предходния месец. Съотношението между еврото и лева е 55 на сто в полза на българската валута. Най-висок остава средният размер на кредита в София – близо 43 000 евро. Най-нисък е той в Пловдив – малко над 20 000 евро.

Активизиране с около 4% спрямо март характеризира поведението на най-възрастните кредитополучатели, сочат още данните на компаниите. Най-активните – между 26 и 35 години, запазват първата си позиция и през април и съставляват половината от потребителите на ипотечни заеми. Малко над 4% е делът на хората от най-ниската възрастова група – хората до 25 години. Кредитите от над 90 000 евро са станали по-популярни през април – те представляват близо 4% от всички в четвъртия месец от годината. Около 80% е делът на заемите между 10 000 и 50 000 евро, а под 2% е частта на най-ниските заеми – до 10 000 евро. Покупката на жилище и през април е водещата причина за покупка на имот – 97.2% от потребителите през месеца са изтеглили заем с тази цел. За лично ползване са изтеглени останалите 2.8% от кредитите.

Най-популярният период на погасяване продължава да е този между 16 и 20 години – близо 40% от кредитополучателите са избрали този срок. Следващият най-предпочитан период е този между 21 и 25 години – избрали са го 28.2% от хората. По 4.3% от потребителите са избрали най-късия – до 10 години, и съответно, най-дългия срок на погасяване – над 30 години.