Основната валутна двойка EUR/USD се търгуваше в широк рейндж в Ню Йорк - 1.3501/1.3341.

През седмицата пък единната валута докосна 11-месечно дъно срещу зелените пари заради притесненията около гръцката криза и резкия ръст на доходността по дълговите книжа на южната ни съседка.

Заради категоричното заявление от Брюксел, че Европейският съюз има готовност да спаси Гърция, обаче, единната валута се търгуваше близо до нивото от $ 1.35 за € 1. В крайна сметка, EUR/USD затвори само на 2 пипса от 1.35 – на ниво от $ 1.3498 за € 1.

Анализатори са убедени, че възстановяването на единната валута е краткотрайно. Ако в крайна сметка ЕС и Международният валутен фонд /МВФ/ задействат съвместния си спасителен план, то инвеститорите ще се отдръпнат от европейските активи заради по-високите и неясни рискове.

По-силният долар и спекулациите, че запасите от суров нефт и горива в САЩ са се увеличили през изминалата седмица натиснаха надолу цената на черното злато, като я пратиха на едноседмично дъно.

Заводите за производство на петролни дестилати са работили с капацитет от 84.5% през миналата седмица – най-усилно от октомври, сочат данни на енергийното министерство.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол приключи седмицата на $ 84.92 за барел, а в Лондон сортът брент почти се изравни с него, като фючърсите затвориха на $ 84.83 за барел.