Увеличено е подаването на газ, за да се компенсира по-малкото количество въглища в Кремиковци и се надявам да няма спиране на комбината, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в предаването „Седмицата” на Дарик.

По думите на Димитров Кремиковци има една седмица, през която или трябва да намери отговорен оператор, или ще трябва да започне изключването на отделните производства. Според него спиранията на доменните пещи трябва да се забавят със седмица. Министърът коментира още, че има няколко кандидати за оператори на Кремиковци и надеждите са, че през идната седмица ще се появи нов оператор, който ще поеме комбината. По думите му, има както български, така и чужди кандидати, което не е лошо. Ходът, който предприе „Ворскла Стийл” беше неочакван, затова доста се забавят процедурите, заяви още Димитров.

На въпрос защо България да не национализира Кремиковци министърът на икономиката отговори, че задълженията към кредиторите са около 2.2 млрд. лева неразплатени, което по думите му, прави магистрала от 555 км. Загубите на комбината не са в следствие на световната финансова криза, коментира министър Димитров. Това, според него, е субективна ситуация, създавана съзнателно в продължение на много години и не трябва да се очаква, че българският данъкоплатец ще плаща за тази ситуация.

Димитров изтъкна и недоволството си от опитите да се тиражират заплахи към гражданите в публичното пространство. Той уточни, че евентуално спиране на комбината не застрашава столичани, защото има изработени процедури за отиване до ограничаване на производството.

Единият от двата възможни варианта за продажба на Кремиковци е разпродажба на чисти активи чрез търг, съобщи за Дарик синдикът на металургичното предприятие Цветан Банков. Ето какво каза още той пред Дарик:

Докарани ли са въглищата от Бургас?

Пътуват според графика.

Кога се очаква да пристигнат?

Навреме – това е най-точната дума. Нормалното пътуване е 15 часа.

Има ли опасност да спрат пещите?

Аварийно – не. Възможно е само планово, както вчера (бел. ред. петък) съобщихме. В понеделник ще пристъпим към спирането.

Въглищата, които сега пътуват, за колко време ще ви стигнат?

Достатъчно са, за да извършим безопасно спиране на доменните пещи. Това практически означава вторник.

Какво правите след това?

Продължаваме да търсим изход от ситуацията. Вариантът е познат, въпросът е кой път ще изберат кредиторите – дали ще минат по пътя на оздравяване, т.е. продажба в рамките на оздравителен план с договорени ясни параметри с бъдещия собственик – цена, срокове. Другият вариант е осребряване на имуществото, разпродажба на чисти активи чрез търг.