Лъчезар Варнаджиев, който чрез едноличната си компания Елтрейд Къмпани закупи на търга от 12 април производствените активи на бившия металургичен гигант Кремиковци за 316 млн. лв., вече не е горд собственик.

В-к „24 часа“ цитира данни от Търговския регистър, според които от 5 юли новият собственик на „Кремиковци“ е регистрираната на Вирджинските острови компания „Бессиън мениджмънт лимитид“.

 

"Решението“ на 26 годишния Варнаджиев за прехвърлянето е от 26 юни. Той остава управител на Елтрейд Къмпани, но няма право да сключва сделки с активите на Кремиковци за над 500 лева без разрешението на собственика.

 

„Бессиън мениджмънт лимитид“ от своя страна се контролира от друга офшорка – от „Бън секретериъл лимитид“, Кипър.

 

Ден преди прехвърлянето, на 25 юни, Варнаджиев учредява залог в полза на Първа инвестиционна банка. С активите на Кремиковци като обезпечение, му е отпуснат кредит от 59 млн. евро.

 

От ПИБ са посочили пред 24 часа, че смяната на собственика е част от развитието на първоначалната схема по сделката за мостово финансиране. ПИБ са казали още, че собственикът е ясен.

 

С парите от продажбата на бившия комбинат /316 млн. лв./ ще бъдат удовлетворени първо работниците и НАП, като в агенцията ще отидат 82.5 млн. лв. Облигационерите вместо 927 млн. лв. ще останат с 80.5 млн. лв., а ПИБ ще получи 41.7 млн. лв., тъй като е купила взимането на „Арселор Миттал“.

 

В крайна сметка, от натрупаните 1.9 млрд. лв. дългове към 2008 г. 1.5 млрд. лв. най-вероятно никога няма да бъдат изплатени, тъй като няма активи, с които да бъде събрана сумата.

 

Запознати разказаха за DarikFinance.bg, че натрупаните купчини скрап на производствената площадка на Кремоковци позволяват да се извлекат твърде добри печалби, особено ако цената на суровините на световните пазари се запази висока. Имало интерес към тези активи от Турция.