* Обновена информация

Металургичният комбинат Кремиковци вече официално е в процедура по ликвидация, съобщи за Дарик сидникът Цветан Банков.

Дейността на предприятието е напълно прекратена, а активите му са под запор.

Решението за обявяване в несъстоятелност на Кремиковци е от 31 май. Затова все още няма яснота как ще бъде извършена продажбата на активите.

Към момента няма заявен инвеститорски интерес към дружеството.

Eто какво още каза Банков:

Не знам какво ще предложим за продажба и на каква цена, но да бъде заявен интерес, това е малко странно. За да дойде някой, трябва някой нещо да му предложи. Просто процедурите вече са много точно изписани в Търговския закон. Търгове и който прояви интерес, заповяда, единственото му задължение е да плати цената в срока, който е предвиден в Търговския закон.

Тоест, все още не можете да ми кажете и на каква стойност може да бъде това осребряване, кой от кредиторите какво ще получи?

Може ли да прогнозирам? Ще взема Нобелова награда, ако прогнозирам.

 

Според синдикалиста Васил Яначков от КНСq със сигурност има интерес към комбината и то не само от един инвеститор. Кремиковци е мъж на 40 години. Всички жени, разбиращи от мъже, харесват тези около 40 години. И всички металурзи в бизнеса за производство на стомана много добре разбират. Кремиковци е жизнеспособно предприятие, коментира Яначков.

Людмил Павлов от Подкрепа също заяви, че комбинатът има бъдеще.

В Кремиковци засега ще останат 1 370 души, допълниха от синдикатите. Да се занимават с консервация на оборудването, ремонт, охрана, обясни Яначков.

Според синдикатите, ако комбинатът беше оздравен, 12 млн. лева са щели да постъпват в държавната хазна всеки месец.