Не е целесъобразно специалното гише, което ще обслужва съкратените работници от Кремиковци, да бъде в самия комбинат, тъй като хората са от различни населени места. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя уточни, че хората ще се насочват към конкретните места по местоживеене. По думите на социалния министър вчера е направен цялостен план и е създадена работна група, в която влизат синдикът, двата синдиката, представители на Бюрото по труда в региона и зам.-кметът на района. На този етап от Националния план по заетостта не са предвидени някакви специални пари за Кремиковци, различни от всички други работещи в страната, които са застрашени от съкращения, каза Масларова. Предвидени са мерки, такива, каквито се полагат по закон, добави тя.

Ако правителството реши, че може да задели допълнително специални средства и единствено за някакъв подход към Кремиковци, това е друг въпрос, добави министърът.

 Според обявените вече планове предстои съкращаването на 1 500 работници от комбината.

Междувременно продължава битката на кремиковските металурзи за разрешаване проблемите на комбината. Седмият протестен ден приключи, но металурзите ще продължат да настояват за яснота около бъдещето на комбината, за получаване на заплатите си от ноември насам и за обезщетения за близо 2000 техни колеги, които предстои да бъдат съкратени до края на юни. Синдикалните лидери в предприятието се заканиха да стават все по-остри в действията си.

Нов национален браншови протест и палатков лагер в центъра на София планират за идната седмица протестиращите металурзи. Лидерът на КТ Подкрепа в предприятието Людмил Павлов заяви, че поради нехайството на управляващите за съдбата на Кремиковци е възможно протестиращите да прибегнат и до по-агресивни действия.

Ако продължават с това бездействие към Кремиковци, определено ние ще минем пък към по-агресивни действия. Колкото и да са незаконни, ние сме принудени да го направим и ще го направим, каза Людмил Павлов.

Колкото до засиленото полицейско присъствие, Павлов коментира: Определено вчера ни бяха подценили, че сме много кротки. Показваме от месеци, че кремиковските работници са възпитани културни хора и граждани на тази държава, но когато държавата е мащеха, вместо майка към тези хора, ние ще постъпим по другия начин.

Междувременно част от протестиращите отидоха в чешкото посолство, за да внесат декларация-апел към комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг. Под тази декларация се са подписали над 2000 работници.

Последните три дни трябва да покажат на управляващите, че кремиковските металурзи няма да се откажат и ще стават все по-остри в действията си, каза още Людмил Павлов. Синдикалистите заявиха, че имат пълната подкрепа на хора от бранша от цялата страна и се заканиха да направят втори национален протест през идната седмица.

 

Кремиковските металурзи излязоха на поредния си протест в столицата. Те тръгнаха от моста Чавдар, преминаха по бул. „Дондуков”, който бе затворен и охраняван от полиция, за да се съберат на площад „Александър Невски”. От там шествието им ще продължи до сградата на Министерския съвет.

И днес протестните действия на металурзите имаха за цел да привлекат вниманието на правителството. Ето какво Людмил Павлов, лидер на КТ Подкрепа в Кремиковци:

13 месеца ние се молехме да ни приемат и да се разберем за Те не си направиха труда да обърнат внимание на кремиковските работници, оттук натам те ще ни се молят да сваляме митингите, а нашите митинги от ден на ден ще стават все по-силни и по-мощни. Бъдете сигурни, че ние имаме техника и такива възможности, че няма точка около София, която да не я блокираме, когато си поискаме. Няма да се предадем докато няма ясна и точна позиция за съдбата на Кремиковци и за тези наши колеги, които бяха освободени от януари и тези, които предстои да бъдат освободени трябва да си получат необходимите пари за годините положен труд в Кремиковци.

Работниците очакват и финализиране на преговорите между правителството и бразилската компания CSN, която заяви интерес към производството на кокс в комбината.