Правителството да изготви кризисен план за действие. Това препоръча Кристалина Георгиева, вицепрезидентът на Световната банка. Според нея трябва да се изработи сценарий, по който българското правителство да реагира при най-лошо стечение на обстоятелствата и тежки проявления на световната финансова криза. Тя участва в редовната дискесия между правителството и бизнеса, която този път е с акцент върху кризата.

Според нея България посреща световната финансова криза в добра форма, но съществуват големи рискове и те налагат адекватни мерки за реакция. Финансовата криза съществува в реалната икономика и нито една страна не е имунизирана, каза Георгиева.

Тя допълни, че кредитните условия у нас са затегнати и рисковете за рефинансиране са високи. По думите й инфлацията расте, а икономическият растеж се забавя. Тя обясни, че са необходими координирани действия и съсредоточаване на усилията върху вътрешния пазар. Правителство трябва да гарантира ликвидност на бизнеса и да започне диалог с банките какво може да се направи. Освен това трябва да има яснота и как бюджетният излишък да осигури тази ликвидност. Според Георгиева ще има все повече хора, които ще очакват правителствата да се намесват и регулират пазарите и икономиката. "Винаги в такива кризи най-много страдат малките и бедните", посочи тя.