Основателят на Microsoft Бил Гейтс е най-богатият американец тази година според списание "Форбс", което снощи публикува рейтинга на 400-те милиардери в САЩ. Състоянието на Уилям Хенри Гeйтс III, според "Форбс", е 57 млрд. долара.

Бизнесменът, който през юни предаде ръководството на софтуерния гигант, посвещавайки се главно на благотворителна дейност чрез фонда си "Бил и Мелинда Гейтс", 11 поредни години до 2007 година бе неизменно титулярът в класацията на най-богатите хора в света на "Форбс". Миналата година той отстъпи тази позиция на приятеля си Уорън Бъфет.

Според тазгодишната класация на най-богатите американци обаче шефът на Berkshire Hathaway се нарежда на второ място след Гейтс. Състоянието на 78-годишния инвестиционен гуру е оценено на 50 млрд. долара. Очевидно кризата на фондовия пазар в САЩ е засегнала и империята на Бъфет - акциите на компанията изгубиха от началото на годината 15 на сто от стойността си.

На трето място се нарежда 64-годишния шеф на Оракъл Oracle Corporation Лорънс Елисън с капитал от 27 млрд. долара. В поредната си 27-ма годишна класация на най-богатите американци "Форбс" отбелязва, че общото им състояние е 1.57 трилиона долара, а през миналата година то се е увеличило с 30 млрд. долара или с 2 на сто.

"Богатите американци нито забогатяха кой знае колко, нито обедняха през тази година", отбелязва изданието.