Рублата падна до 5-месечни дъна срещу долара и еврото днес, под натиска на срива на цените на петрола и спекулациите за паричната политика на Фед. От Nordea Bank прогнозират, че нива от 70 рубли за долар ще бъдат достигнати в следващите седмици.

Междувременно Алексей Клепач, главен икономист във Vnesheconombank и бивш заместник министър на икономиката на Русия сравни сегашната криза с тази през 1998 г. Пред РБК той коментира, че през икономическата криза от 1998 г. рублата поевтиня бързо и рязко и държавата фалира по дълга си. Тогава руската икономика се сви с 4.6%.

През второто тримесечие на тази година спадът на брутния вътрешен продукт на страната е също толкова голям. А според Клепач свиването на потребителското търсене в Русия е дори по-голямо от това през 1998 г.

Данните за продажбите на дребно показват понижение на показателя с 9.2% през юли на годишна база.

"Това е един много голям шок. Кризата е по-тежка от тези, с които се сблъскахме и през 1998 г. и през 2009 г. И ако през 2009 г. доходите на населението не намаляха в реално изражение, сега те падат като цяло. Свива се и потребителското кредитиране", посочи икономистът.

В централната банка на Русия пък са притеснени от реакцията на пазарите на затягането на паричната политика на Фед в САЩ.

"Реакцията от пазарите теоретично би трябвало да е по-скоро спокойна," коментира в края на миналия месец Ксения Юдаева, подуправител във финансовата институция. "Но има вероятност, по някакви причини, пазарът да се изнерви и да стане доста волатилен."

Управителят на банката, Елвира Набиулина, пък посочи повишаването на лихвените нива на Фед, като една от най-големите заплахи за ценовата стабилност в Русия.

Но най-големия натиск върху рублата идва от поевтиняването на петрола, приходите от който са ключови за руския държавен бюджет. Днес цената на контрактите на сорт Брент с краткосрочна доставка, на базата на която се определя и стойността на изнасяния от Русия сорт Urals, паднаха с 1.8%, до шест и половина годишно дъно от 46.31 долара за барел.

Руската рубла пък поевтиня до 67.5689 USD/RUB и до 75.4938 EUR/RUB, като това са най-ниските нива от февруари насам.