Кризата в Украйна доведе до скок на цените на пшеницата на световните борси в края на февруари и началото на март. След кратка консолидация в средата на тази седмица, днес пшеницата отново поскъпва. Фючърсите с доставка през май се търгуват в Чикаго с повишение от 0.66%, до 298.66 долара за тон, което е най-високото им ниво от началото на декември 2013 г. насам.

Според експерти, евентуална ескалация на конфликта ще доведе до рязко покачване на цените на пшеницата.

 

„Ако се задълбочи конфликтът, се очаква скок на цените в световен мащаб“, коментира пред БНР Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

 

Такова развитие ще бъде благоприятно за българските зърнопроизводители. Според директора на Софийската стокова борса Васил Симов, за „българските износители години наред основния противник на световната сцена бяха търговците от Русия и Украйна, които изнасяха по-евтина пшеница" и с изравняване на цените в Европейския съюз и Украйна българските търговци могат да станат по-конкурентоспособни.

 

Не така обаче биха се развили нещата, ако ситуацията в Украйна се успокои и особено ако това успокоение бъде придружено с финансови санкции срещу Русия.

 

Правителството в Киев спешно се нуждае от свежи валутни постъпления и износът на пшеница е един от начините да си ги набави.

 

През тази година изтича украински външен дълг с номинална стойност 5.87 млрд. долара, рефинансирането на който се превръща в твърде скъпа задача, след като в сряда финансовият министър на Украйна предупреди, че е възможно да се наложи преструктуриране на задълженията и вероятността от фалит на страната скочи до 50% според Markit.

 

Така всяка емисия украински дълг в момента би се продала на цена много по-ниска от номиналната, което може да потопи Украйна в дългова спирала и продължителна финансова и икономическа криза.

 

Ето защо правителството в Киев ще бъде принудено да търси начини да си набави свежи валутни постъпления, без да излиза на дълговите пазари, а единствените такива са заеми и износ.

 

Всичко ще се реши на предстоящите избори в страната, след които новата власт ще трябва да избере посока към Русия или към Европа. Москва обеща заеми за 15 млрд. долара на Украйна, но след свалянето на президента Янукович от власт спря траншовете за неопределено време.

 

Европейският съюз също дава близо 15 млрд. долара, като САЩ вече прибавиха помощ от 1 млрд. долара, а МВФ ще отпусне още средства, ако Киев избере Запада. Но дори така, в украинския бюджет за тази година има огромен дефицит.

 

Ето защо мирното излизане от кризата ще означава увеличаване на износа на пшеница от Украйна.

 

„Ако изходът е мирен, очакваме спад в цените заради изобилното предлагане и на тази реколта, която е сега, и очакванията за много голяма реколта. Даже, ако всичко мине както трябва, Украйна много агресивно ще излезе отново на пазара“, прогнозира Белопитова.

 

Очаква се през тази пазарна година украинският износ на пшеница да надхвърли 10 милиона тона, а общият износ на зърнени култури да достигне 18.5 млн. тона, или 16% от количествата търгувани на международните пазари, според прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ.

 

А да не забравяме и Русия. Ако бъде подложена на международни финансови санкции заради намесата си в Крим, Москва също ще се нуждае от допълнителни валутни приходи.

 

Според Министерството на земеделието на САЩ реколтата на пшеница за 2014 г. общо в Русия и Украйна ще достигне 74 млн. тона, като най-малко 26.5 млн. тона от нея ще бъдат насочени за износ.