Нашата страна е част от Черноморското икономическо сътрудничество и няма как политическата и икономическата криза в Украйна да не се отрази у нас. Страната ни е свързана с доставките на природен газ.

 

Украйна е и сериозен производител на въглища, а и на зърно. Връщането към предишното статукво обаче е вече невъзможно, каза икономистът Георги Ганев, съобщава БНР.

Следователно, всякакви играчи с икономическо влияние в тази страна ще се пренаредят. Може да възникнат различни сценарии, но България трябва да е наясно с икономическите рискове.

 

Едно от основните неща е, че ще има турболенция в различни пазари в Източна Европа, каквото и да се случи. Ще има турболенция както на енергийните пазари, защото основните тръби, които захранват България с газ, идват през Украйна и ако властовата игра започне да се играе с тръби, тогава няма как България да не е потърпевша.

За зърното – не ми се струва възможно да има криза в България, но е възможно такова развитие на ситуацията и то даже изглежда много логично, ако по някаква причина излазът на украинската реколта към нашия регионален пазар бъде затруднен заради случващото се, заяви Ганев.