Около 1 500 души от "Мини Марица-изток" ЕАД са в платен отпуск, заради кризисната ситуация в дружеството, породена от понижената натовареност на топлоелектрическите централи и съответно занижените заявки на лигнитни въглища към тях. Отделно близо 2000 миньори са в платен и неплатен отпуск в Югозападния въгледобивен район. Това обобщи председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев.

Миньорите очакват утрешното заседание на Браншовия съвет, което ще се проведе в Министерството на икономиката и енергетиката от 13:00 часа, разясни Валентин Вълчев. „На срещата ще участват и двата синдиката, БЕХ, НЕК, ДКЕВР и всички колеги от въгледобивните дружества в страната. Трябва да се вземат спешни решения, защото въгледобивът загива. Единственият изход, за да работят централите на български дружества – това е износът", каза той.

Ако утре не бъдат взети конкретни решения за ефективни действия за спасяване на българския въгледобив, синдикалните ще реагират. Какви ще бъдат техните действия, Валентин Вълчев не се ангажира да коментира.

10:11 часа

 

От 74 хил. тона на 16 хил. тона падна добивът на въглища в Мини "Марица-изток" ЕАД, съобщи Дарик радио. С цел намаляване на производствените разходи над хиляда миньори и административен персонал са изпратени в принудителен отпуск.

 

Трите рудника на добивното дружество работят дневна и нощна смяна, като всеки от тях изпълнява конкретен режим на работа и спазва наложените ограничения. Те се налагат заради ниското потребление на енергия в страната, което доведе до изключване на мощности. Това сви заявките за доставка на въглища за източномаришките топлоцентрали.

 

Въпреки че добивът на въглища е спаднал почти петкратно, дружеството „Мини Марица изток" ЕАД изплаща по график и в договорените срокове аванси и работни заплати на работещите в дружеството. Поне до април не се очакват затруднения в изпълнение на ангажиментите към служителите.