Взето е решение за освобождаване на самолетно гориво за едноседмично потребление от държавния резерв. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Късно снощи е взето решение на правителството на подпис, с което се създава работна група, която да следи пазара на горива. Предвижда се да бъда освободени 1 800 тона керосин, които трябва да покрият потреблението за една седмица. Пренасочени са горива от Летище Пловдив към морските летища.

Икономическият министър Трайчо Трайков коментира: „Всички свършиха работа по по-спешния въпрос от гледна точка на времето - това е осигуряването на горива на морските ни летища. Там има количества до понеделник. В Бургас са пренасочени количества и от Летище Пловдив. В същото време още тази нощ е подписано нареждането от резерва за освобождаване на количества. Има взето решение на Министерския съвет на подпис, което разрешава на резерва да направи тази стъпка. Нарежда се да се осигурят авиационни горива за едноседмично потребление. Те се съхраняват в складовете на „Лукойл" и на „Сакса". С Министерство на финансите и митниците е уредено от процедурите по освобождаването на тези горива, ако се наложи дори в почивните дни. Няма обаче да се наложи. Би имало смисъл нашият представител в надзорния съвет да поиска извънредно събиране на съвета, където да се обсъди точката с монтирането на тези уреди".

От „Лукойл" казаха, че след като спират производство, им е нужен месец, за да възстановят работата на завода. Във връзка с това Трайков коментира: „Искрено съжалявам, че се стигна до тази ситуация, защото те имаха много дълъг период от време, това не падна от небето. Съжалявам, че не се отнесоха по-отговорно. Но също така смятам, че в момента на всички им е абсолютно ясно какво е положението и какво трябва да се прави и специалистите на „Нефтохим" са в състояние да го направят".

Трайчо Трайков каза още, че е даден срок до понеделник на „Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу Националната електрическа компания за плащания по АЕЦ „Белене". Ако това не стане, НЕК ще заведе контраиск.