Комисията за регулиране на съобщенията глоби мобилните оператори Глобул и Мобилтел за това, че не са изпълнили ценовите ограничения при разговори между отделните оператори, наложени от регулаторния орган, съобщиха от Комисията.  Всяка от компаниите ще трябва да плаща глоба по 5 хиляди лева седмично, а представляващите ги лица по 500 лева на седмица.

На 17 март миналата година  регулаторът задължи трите компании Мтел, Глобул и Виваком да спазват ценови ограничения, като задължително започнат да намаляват на тарифите между отделните оператори. От първи януари максималната цена при свързване от един оператор към друг трябва  да е 20,5 стотинки при силен трафик и 15 стотинки при слаб трафик.

Мтел и Глобул не са представили в Комисията подписани анекси към договорите за взаимно свързване, с които да декларират, че ще прилагат ценовия таван, дори и след като регулаторният орган им е изпратил покана за доброволно изпълнени. От КРС считат, че операторите са възпрепятствали окончателното подписване на анексите чрез въвеждане на допълнителни клаузи, които според регулатора не са необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Преди въвеждането на ценовите ограничения операторите поддържаха най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, коментират от регулатора.

С обявеното днес решение  КРС нарушава закона, а наложените санкции са в интерес на Виваком, коментираха от своя страна от Мобилтел. Телекомът ще обжалва решението на регулатора. От оператора смятат, че стриктно изпълняват задълженията за спазване на ценовите ограничения, които е наложила Комисията. От компанията съобщиха, че към днешна дата компанията има сключени 17 договора за взаимно свързване, като по 13 от тях  е договорено прилагането на цените, наложени от КРС и комисията е информирана своевременно. По останалите 4 все още се преговаря. Считаме, че националният регулаторен орган не спазва Закона за електронните съобщения, като не взима решение по спорните клаузи, коментират от Мобилтел. Вместо това според тях, комисията е определила санкция, при това само на една от страните по договорите. 

Условията по тези 4 споразумения предвиждат въвеждането на определените от регулатора цени от първи април миналата година, независимо от датата на подписването на анексите. Въпреки че Vivacom отказа да подпише изменение на договора, графикът за намаление на цените се прилага ефективно, защото от 01.04.2009г. Vivacom плаща съгласно цените, определени от КРС, допълниха от Мобилтел.

От Глобул съобщиха, че имат подписани анекси към споразуменията за взаимна свързаност с повечето телекомуникационни оператори в страната, а с останалите води преговори, заявиха и от втория глобен мобилен оператор. Компанията все още няма подписан анекс с Виваком заради разногласия между двете компании, коментираха от Глобул. Според тях това по никакъв начин не нарушава интересите на потребителите, тъй като Глобул получава дължимите от Виваком пари за разговори между двете мрежи, изчилслени на базата на новите цени, определени от регулатора.

Глобул изразява своето учудване от решението на Комисията за регулиране на съобщенията да наложи глоба на компанията, но да не санкционира бившия държавен монополист, обобщиха от оператора.