Проблемът с КТБ няма да се реши през следващите години. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 г. След това Цветан Василев ще осъди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. 

По този начин той ще изкара много пари от съсипването на банката. България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд. Това прогнозира финансовият анализатор Светозар Гледачев пред БНР.

Той обяви, че Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. 

„Това е над 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат.“

„Цветан Василев ще ни осъди, защото по документи в последните 10 г. банката е била блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща.“, заяви Гледачев.

Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ, категоричен беше финансистът.

„Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99,3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции под някаква форма. Кредитите не се отпускаха така, а в случая – почти 100% никой не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и е друга форма на източване на банката.“, завърши Гледачев.