Акции на фондовата борса ще можe да се купуват и да се продават и по телефона, чрез мейл или дори с SMS. Това предвиждат промени в Наредба 38 за дейността на инвестиционните посредници, които са подготвени от Комисията по финансов надзор.

За извършване на финансови сделки клиентите ще могат да ангажират инвестиционните посредници по телефона или по друг дистанционен начин, като разговорите ще бъдат записвани. Идеята е да се улеснят инвеститорите и да се направят по-конкурентни родните посредници. Така всеки играч на борсата ще може да си има свой брокер, на когото да казва какво да купува и да продава по телефона. Ще се позволи и сключване на договори за инвестиционни услуги чрез електронен подпис и нотариална заверка на документите или идентифициране на клиента от кредитна институция.

Улеснява се и работата на самите инвестиционни посредници. Отпада ежедневната заверка на договорите за инвестиционни услуги от служител от вътрешния контрол в посредника и задължителните 3-месечни инструктажи на служители. Заради ограничаването на плащанията в брой се забранява на клиентите да дават кеш над 15 000 лв. за инвестиции на борсата.

С промени в Наредбата за дейността на колективните инвестиционни схеми се повишава и информираността на собствениците на дялове.

За изминалата седмица водещият борсов индекс SOFIX се повиши с 1,7%. В петък той завърши търговията с покачване от 0,46% до 343,52 пункта. От началото на годината обаче той потъна с над 5%. Ценово ориентираният индекс BG40 в петък завърши с ръст от 0,39% до 113,68 пункта. От началото на годината индексите BG40 и BGTR30 са паднали съответно с 0,9 и 7,1%, а имотно ориентираният BGREIT се е покачил с 13%.