„Български пощи“ започват продажба на билети за влаковете в клоновете в малките населени места и отдалечените райони. Това ще облекчи както клиентите на железницата, така и ще доведе до повишаване на приходите в двете дружества и ще ограничи пътуванията без билет.

Това съобщи за „Монитор” транспортният министър Данаил Папазов. Той бе категоричен, че не предстои приватизация на дружеството, а поетапна модернизация в неговата работа, както и гарантиране на нужните суми държавна помощ по одобрена методика, разрешена от ЕК.

На този етап от вътрешни резерви транспортното министерство е осигурило 2 млн. лв. Водят се преговори с финансовото министерство до края на годината да бъдат добавени още 5 млн. лв.

Спешното търсене на средствата за „Български пощи“ се наложи, защото при разрешена помощ от ЕК в размер на 22 млн. лв. за 2013 г.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е одобрила 12 млн. лв., а в бюджета новият кабинет намира заложени едва 2 млн. лв. Тази сума вече е дадена на пощите.

Засега няма никакъв интерес от страна на евентуален стратегически партньор

на пощите, каза още министърът. Според него би било удачно самото управление на дружеството да се изпълнява от мениджърска компания, но засега това са само предварителни разговори.

Тепърва може да се търсят начини да бъде разработено публично-частното партньорство. Липсата на интерес към универсалната пощенска услуга е нейната нерентабилност.

Сред идеите за модернизация на пощите е възможността за онлайн поръчки на стоки в малките пощенски клонове, макар за целта да е нужна цялостна кампания от човек на човек, защото застаряващото население трудно разбира как може да си хареса нещо, което вижда само на картинка.

Много по-разбираемо и удобно за хората ще е да подават фишовете си за тотото в пощата или да купуват скреч карти.

На този етап използването на пластика за плащане в пощите е на ранен етап на разработка, успоредно с това се работи по стратегия за нов и модерен сайт на пощите, откъдето хората ще могат не само да се информират за услуги, но и да ги нареждат и плащат.

Данаил Папазов категорично отрече слуховете за предстоящи съкращения в пощите. Според него на ЕК ще бъде представена обосновка за сумата, необходима на пощите като държавна субсидия, за да се извършва ефективно универсалната пощенска услуга.

„Никой не отрича социалната функция на пощенските станции в малките населени места, а нашата задача е да натоварим клоновете с възможно най-много функции, за да бъдат те възможно най-ефективни. Някои от сградите на пощите могат да бъдат частично или изцяло отдадени под наем, което също ще донесе приходи."