На фона на сравнително стабилните обороти на 500-те компании в класацията на Кофас за Централна и Източна Европа, българските се представят по-слабо, което влияе и на позициите им.

Като брой те вече са 13, докато преди две години са били 16, и всички те, освен новопостъпилите, отбелязват спад спрямо миналата година.

На най-предно място остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 22-ра позиция, а Аурубис България запазва мястото си, въпреки ръста в оборота. Единствено ОМВ България АД запазва позицията си непроменена, като има лек ръст в оборота от 3.1% и най-значителният ръст на нетната печалба от 409.5% сред българските компании.

В същото време икономически предизвикателната 2013 г. имаше сериозен ефект върху 500-те компании. Те са увеличили своя оборот едва с 0.2% до 644 милиарда евро. Заетите в тях намаляват от 4.5%, на 3.7% или 2.5 млн. служители от всички в региона.

Държавите с добри темпове на растеж на БВП, като Латвия, Румъния и Литва, показват най-голямо увеличение в разкриването на нови работни места /2% 6.5%/. Полша също отчита стабилни данни за наетите специалисти.

По страни Полша отново е на първо място, Украйна се изкачва до второ, следвана от Унгария.

Общо 148 полски компании са представени в класацията или с 23 по-малко от 2012 г. Тази негативна промяна отразява забавянето в растежа на БВП в страната през 2013 г.

Украйна изпреварва Унгария и заема второто място. 90-те украински компании генерират оборот от 101 милиарда евро, което е повече от съвкупния резултат на полските им конкуренти.

Нефтопреработвателната и газовата промишленост остават на предни позиции в класацията, въпреки слабото си представяне през 2013 г.

Строителният води класацията на губещите сектори. Той остава под натиск в ЦИЕ и подхранва високите нова на несъстоятелност в много страни от региона.

Според Кофас перспективите за 2014 г. са предпазливо оптимистични, въпреки продължаващите проблеми на еврозоната и бавното, постепенно подобряване на вътрешното търсене. Средният темп на растеж на БВП на страните от Централна и Източна Европа ще се увеличи почти двойно от 1.1% през 2013 г. до 2.4% през 2014 г.