Министерства, общини и държавни предприятия вече инвестират почти 10 милиарда лева годишно. Това е стойността на обществените поръчки, възложени през 2014 г.

Сумата е наистина впечатляваща, като се има предвид, че през миналата година цялата българска икономика е произвела стоки и услуги за малко над 80 милиарда лева.

Най-много договори за обществени поръчки са сключени в сектора "Строителство и недвижими имоти". Това показва анализът на портала "Бизнес монитор", който вече втора година следи обществените поръчки в България, пише "Сега".

През 2014 г. у нас са възложени 12 661 обществени поръчки на стойност 9.693 млрд. лева. Това означава, че всеки месец средно са сключвани по над 1000 договора за доставки и дейности на стойност над 800 млн. лева.

По данни на "Бизмонитор" най-много обществени поръчки - 3410 за 3.74 млрд. лева - са възложени в сектора "Строителство и недвижими имоти".

Другият сектор отличник е "Машиностроене и технологично оборудване" - с 3505 договора за 3.06 млрд. лева.

Това са двете направления, в които се съсредоточават над 65% от възложените обществени поръчки за 2014 г.

А на опашката е "Образование и обучителни услуги" - с едва 181 обществени поръчки за година.

"Скромното държавно финансиране за проекти в областта на информационните технологии и образованието показва, че държавните предприятия и институции не залагат на дългосрочната конкурентоспособност на икономиката ни. Вместо това се залага на "видими за всички" големи инфраструктурни проекти като магистрали, спортни зали, пречиствателни станции", коментират от "Бизмонитор".

Още през лятото на 2014 г. мониторингът показа силна концентрация на огромни бюджетни средства в малко на брой, но скъпи поръчки.

Обезпокояващо е, че възложителите продължават да избягват електронния търг, въпреки че европейското законодателство изисква поне 30% от обществените поръчки да се провеждат виртуално. "България рискува да ѝ бъдат наложени санкции от ЕК за неизпълнение на поети договорености", предупреждават авторите на изследването.

Концентрацията на обществените пари в няколко сектора разкрива и силно влияние на няколко големи компании, които са "абонирани" за най-едрите договори. Има области, в които едни и същи участници - фирми и обединения, печелят повече от 10 поръчки в една календарна година.