Недвижимият имот е вид капитал, което означава, че той може да продуцира стойност през годините. И както при многото други видове капитал, доходността на едно жилище може да бъде измерена в долари за даден период от време, като се приспаднат разходите от обезценка, цената, платена за вложения труд, разходите за поддръжката и останалите разноски, съпоставени със сумата на инвестираните средства.

Собствениците на капитал е нормално да искат той да им носи печалби. Ако имотът е отдаден под наем, сметката на доходността, който той реализира, е съвсем проста - от сумата на прибраните наеми за година време се изваждат разходите за поддръжка за същия период от време и се разделя на пазарната цена на имота.

Когато собственикът използва имота за свои лични цели, тогава може да се направи хипотеза за размера на наемите, които би събрал за същото жилище, съпоставено със средните цени на аналогични имоти.

В САЩ Бюрото за икономически анализи е направило интересна статистика, която показва каква е общата стойност, създадена от всички жилища в страната през 2000 година. Според нея към този момент съвкупната им стойност е за $ 10.63 трлн., като секторът оперира с 6.4% от стойността на имотния капитал.

Ако се направи съпоставка на доходността от имоти за 80-годишен период от време, вземайки за база 2000-ната година, то се вижда, че доходността варира между 4 и 7%. Средната стойност от 5.7% може да изглежда висока на фона на лихвата, която предлагат депозитите, но трябва да се има предвид, че тя е "замърсена" от имотните данъци, които не са изчистени от статистиката.

Трябва да се отчита и фактът, че жилищните сгради и другите имоти, например офисите, създават различна стойност. Сравнявайки показателите им се вижда, че щатската икономика е пре-инвестирала в жилища много преди да започне да се формира имотния балон.

Любопитна е съпоставката между бизнес капитала и капитала под формата на недвижим имот. Ако единият генерира 15.3 цента на долар за година време, то всеки долар, инвестиран в недвижим имот, генерира 5.7 цента. В дългосрочен аспект стремежът на инвеститорите е да достигнат такава доходност след данъци и такси, близка до доходността, която дава капиталът, инвестиран в бизнес. NYTimes