Над 1 300 къщи с обявена цена от поне 200 000 евро чакат купувачи в провинцията. Това сочат данни от сайтовете за недвижими имоти. 770 от тях са в селища извън големите областни градове.

 

В 3 области - Видин, Монтана и Разград, няма предложения над тази граница, същото важи и за градовете Велико Търново, Кърджали и Смолян. Но край морето има доста оферти и над 1 млн. евро, пише “Монитор”.

 

Най-скъпата къща, предлагана на пазара в момента е в местността “Св. Никола” до Варна. Тя е с площ 860 квадрата и струва 2.58 млн. евро

 

В Бургаско най-скъпата къща се преглага за 1.5 млн. евро с площ 385 кв. м. Тузарският дом е разположен на скалите в местността Буджака. В Добричко за най-скъпата къща се искат 2.5 млн. евро. Тя се продава от наследниците на починал богаташ заедно с имение от 50 дка. Имотът включва и неголяма винарска изба.

Най-високата оферта за къща в Пловдив е 820 000 евро. Триетажният имот от 760 квадрата е в центъра на града под тепетата.

В Софийска област няколко собственика на къщи им искат над половин милион евро. Най-скъпият имот обявен за продажба в района е с цена от 1.09 млн. евро и се намира с. Пролеша. За къщата, както и за много други подобни оферти се търси купувач повече от година.

 

Изчисленията сочат, че спрямо лятото на 2005 г. средните офертни цени на по-скромните къщи с площ до 200 квадрата са паднали чувствително.

Пазарът на къщи в страната е в застой и една от причините е, че хората с повече пари предпочитат да си купят подходящ терен и върху него да изградят дома по свой вкус, смятат повечето брокери.

Най-често около големите градове се търсят парцели в регулация с площ не по-малка от 1 000 кв. м. От голямо значение дали е дали до имота има нормален път. Лошото състояние на пътищата силно затруднява пазара на недвижимости извън по-големите градове, особено продажбите на къщи.