С Решение № 493 от 18.04.2011г. Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк съвместен контрол от страна на "БГ Принтмедия" ООД, Огнян Донев и Любомир Павлов върху "Медийна група България-Холдинг" ООД, която издава вестниците "Труд" и "24 часа" и постанови незабавно изпълнение на решението, съобщиха от комисията.

Операцията е насочена към закупуването на дялове от капитала на "Медийна група България-Холдинг" ООД от страна на две физически лица, което ще доведе до трансформация на контрола в посока от едноличен към съвместен.

Предвид на това Комисията счита, че сделката води до трайна промяна в контрола, упражняван върху дружеството и представлява концентрация между предприятия, тъй като са изпълнени правните критерии за това.

В хода на проучването Комисията установи, че участниците в операцията са реализирали обороти за предходната финансова година, които надхвърлят праговете, визирани от ЗЗК, поради което за участниците в нея е възникнало задължение за предварително уведомяване на КЗК, което задължение е изпълнено.

След анализ на представените в хода на проучването документи бе констатирано, че придобиващите съвместен контрол лица не осъществяват стопанска дейност на едни и същи продуктово-географски пазари, на които оперира придобиваното предприятие.

Предвид на това не се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката преди и след нейното осъществяване, тъй като не са налице хоризонтални отношения между извършваната от тях дейност.

Не бяха установени и отношения на свързаните пазари на аудиторията на печатни издания и на рекламодателите.

Доколкото предприятия от групата на "БГ Принтмедия" имат незначително пазарно присъствие на пазара на рекламодателите, то нотифицираната операция не би могла по какъвто и да е начин да засегне ефективната конкуренция на нито един от дефинираните съответни пазари.

С оглед цялостния анализ и въз основа на този извод Комисията разреши безусловно нотифицираната концентрация при условията на чл.26, ал.1 от ЗЗК.