Комисията за защита на конкуренцията установи нарушение на антимонополния закон от страна на „Българска телекомуникационна компания" ЕАД във връзка с предлагането на таблети в добавка към услугата „Достъп до интернет".

От комисията са наложили санкция на дружеството в размер на 811 879 лв., което е 0.1 на сто от общия оборот на дружеството за 2013 година. От компанията заявиха, че са несъгласни с решението на комисията и ще го обжалват.

В хода на проучването КЗК е установила, че в периода януари - юли 2014 година БТК е предлагала на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + - S, М, L, XL", да закупят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.

Посочените устройства се се предлагали на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг.

Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка според закона, което да увреди конкурентната среда.

В много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет, посочват от компанията, като заявяват, че ще обжалват решението на КЗК.