Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на пряк едноличен контрол от Domtech Holding AG (Домтех Холдинг АГ), Княжество Лихтенщайн, върху „К енд К Електроникс“ ЕАД, България. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

 

„К енд К Електроникс“ ЕАД оперира на пазарите на търговия на дребно с битови електроуреди и на търговия /доставка на едро на същите и предоставяне на спомагателни услуги /транспорт, сервиз, ремонти/.

 

Дружеството управлява търговска верига „Техномаркет“ - с 55 наети търговски обекти в страната и е изключителен доставчик за България на марките Samsung, Panasonic и LG.

 

Според източници на „24 часа“, Корпоративна търговска банка стана основен кредитор на дружеството в началото на 2012 г, купувайки с отстъпка от „Райфайзен Виена“ дълга на мажоритарния собственик на компанията - бившият фонд „Икуест“, който сега се казва „Транс Болкан инвестмънт лимитид“ (TBIL) с регистрация в Холандия.

 

Сумата на задълженията е 20 млн. евро, като сега, според „Капитал Daily”, КТБ преобразува дълга в собственост, използвайки Domtech Holding AG.

 

От КЗК посочват, че базираното в Лихтенщайн дружество няма да осъществява стопанска дейност на един и същи или на съседен пазар с „К енд К Електроникс“, поради което няма пазари върху които сделката да окаже въздействие.

 

КЗК разрешава концентрацията, тъй като след осъществяване на сделката не се очаква промяна в структурата на пазарите, на които е активно придобиваното предприятие.