Антимонополната комисия следи по-внимателно бизнеса за нерегламентирани споразумения заради кризата. Това заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. По думите му – към момента няма основание, което да доведе до проверки за договорки между тях.

Петко Николов съобщи още, че в момента експертите от комисията се запознават с документацията, иззета от офиса на Асоциацията на банките в България. През юли антимонополната комисия започна проверка за картелно споразумение при услугите, свързани с потребителско кредитиране. Чуйте как Петко Николов коментира острата реакция на банките заради проверката.

В крайна сметка, ако няколко експерта от нашата комисия с представител на Министерството на вътрешните работи са в състояние да уплашат банковата система – бих се учудил на подобно нещо, каза Николов.

От друга страна, това е законово правомощие, което ни дава законът, а и практиката не само на нашата комисия показва, че тогава, когато стартираш производство за картел, то винаги се предхожда от подобно претърсване, коментира шефът на КЗК.

Една седмица след като ние направихме претърсване на асоциацията, в Италия местният национален орган по конкуренция претърси седем банки, допълни Николов.

На въпрос предстои ли и от КЗК да влизат в отделни търговски банки Николов каза: Не мога да кажа такова нещо на този етап. Това зависи от естеството на доказателствата, които се намират в нашата Форенсик лаборатория.