Трудни времена преживяват компаниите, които зависят силно от продажбите на компютри. Новите устройства, които се появяват на пазара и отвличат клиенти, успяват да разтърсят бизнеса, пише Ник Уингфийлд в New York Times. Поводът за неговия анализ е разочарованието от продажбите на новия Windows 8.

Официалните данни показват, че са продадени 40 млн. копия на Windows 8 през първия период от пускането му на пазара. По данни на независимата компания за анализи NPD, през декември магазините в САЩ са продали с 13% по-малко устройства, опериращи с Windows, отколкото пред октомври, когато Windows 8 направи своя дебют. Според NDP това показва, че пазарът вече не е същия, какъвто бе по времето на Windows 7 и Vista.

Всички тези версии се появиха на пазара в период, в който статуса на персоналния компютър в центъра на компютърния свят бе по-сигурен. Но през последните години смартфоните и таблетите се превърнаха в съперници, които не трябва да бъдат пренебрегвани, защото привличат потребителите, които купуват електроника.

Това, което виждаме в момента не е пенсиониране на персоналния компютър, а тласък към промяна в цикъла на подмяна на старите устройства с нови. Ако до сега хората си купуваха личен компютър (лаптоп) на всеки четири години, то сега те си купуват нов компютър на пет години. Това може да понижи продажбите на персонални компютри с 20%, което е значително.

Според анализаторите когато бъдат готови статистиките с експортираните лаптопи от производителите, те ще покажат спад с 3% през 2012 година.

Една от причините за прогнозираните трудни дни за компании като Майкрософт, които разчитат съществено на продажбите на компютри, е в преориентирането на потребителите към устройства като таблетите.

Това, което таблетите в момента причиняват на пазара на лаптопи е онова, което лаптопите причиниха на декстоп компютрите преди време.

Друга причина е че потребителите са разочаровани от дизайна на компютрите. Според експерт от Acer клиентите ще са по-развълнувани, ако на лавиците на магазините има повече устройства с тъч скрийн технология. В момента само 15% от Acer устройствата, работещи с Windows 8, ползват тази технология.