Даренията от инициативата "Ледена кофа" вече достигат 88,5 милиона долара. 

Това съобщава Huffingtonpost в статия, посветена на манията, заляла света в последните седмици. 

Целта на кампанията е да набере средства за борба с болестта АЛС - Амиотрофична латерална склероза, позната още като болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони.

Този вторник Асоциацията за АЛС (ALSA), която се бори срещу заболяването и оказва подкрепа на хора, страдащи от него, обяви, че само за седмици е събрала въпросната сума от кампанията в социалните медии. Цифрата прави впечатление, защото за същия период на миналата година даренията са били 2,6 млн. долара. Неправителствената организация обаче все още не е обявила как смята да похарчи набраните средства.

Въпреки това броят на участниците продължава да се увеличава,а с него и въпросите как ще се помогне със средствата на жертвите на заболяването, които често са напълно парализирани.  За него също няма лек. От ALSA във вторник изказаха голяма благодарност на всички, но все още нямат ясни отговори.

Към каузата, която обиколи света, се присъединиха редица известни личности от почти всички сфери, включително Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Леонардо ди Каприо, Джордж Буш, Доналд Тръмп, Фелипе Маса, Чарли Шийн, Мат Деймън и редица други звезди. И България не беше подмината от феномена. 

Сред родните участници в кампанията са Димитър Бербатов, Григор Димитров, Стилиян Петров, Максим Бехар. Особено атрактивни пък бяха „поливанията” на политиците Цветан Цветанов и Николай Бареков.