Ледът в Антарктика и Гренландия изчезва по-бързо и може да увеличи морското равнище до нива по-високи от очакваното през този век, според документи на ООН, получени от Bloomberg. 

Ледът от Гренландия е добавял шест пъти повече вода към морското равнище през десетилетието до 2011 г., отколкото през предходните 10 години, според извадка от  най-изчерпателното проучване на ООН за изменението на климата. За Антарктика има петкратно увеличение. 

Върху Гренландия и Антарктика има достатъчно лед, за да повиши нивото на световния океан с почти 66 метра, ако се разтопи. Това означава градове като Ню Йорк да останат под водата, а по-голямата част от Холандия да бъде изтрита от картата, както и хиляди обитаеми острови в Тихия океан. Теоретично разтапянето на ледените шапки би трябвало да отнеме хиляди години. Но процесът се развива с много по-бързи темпове от очакваното. 

От 2002 г. до 2011 г. разтопения лед от Гренландия  е допринесъл за увеличение на морското равнище със средно 0.59 мм на година. Докато за предходното десетилетие приносът е бил само 0.09 мм на година. 

Ледената шапка над Арктика е намаляла с 3.5% до 4.1% през десетилетието след 1979 г. А през последното десетилетие темпът на топене вероятно се е ускорил до 11.5%. В същото време ледената шапка над Антарктида се е увеличила с 1.2% до 1.8%. 

Почти всички ледници по света се свиват. Техният принос към повишаването на морското равнище "много вероятно" е около 0.62 милиметра на година от 1971 г. насам.