Lehman Brothers Holdings Inc, която изпълнява план за ликвидация на стойност 65 млрд. долара, ще поиска от съда да използва 1.3 милиарда долара от наличните си средства, за да увеличи своя дял в Archstone, съобщава Bloomberg.

 

Bank of America Corp. и Barclays са предложили на фалиралата компания да й продадат половината от акциите си или 26.5% от компанията за търговия с имоти за 1.3 млрд. долара.

 

Lehman, която в момента притежава 47 процента от Archstone, има опция да информира банките тази седмица, че тази сделка е необходима, за да се защити интересът на компанията.

 

Покупката ще бъде първата стъпка на Lehman от план, за получаване на контрол над Archstone.

 

Фалиралата инвестиционна банка се стреми да продаде или да ликвидира Archstone за най-малко 6 милиарда долара.


Lehman обяви най-големия банкрут в историята на САЩ през 2008 г. В момента заедно с филиалите си вече нефункциониращата банка има около 23 млрд. долара налични пари.


Продажбата и ликвидирането на активи върви с пълна скорост, като през първата половина на годината, от продажба на недвижими имоти, дружеството е набрало 3.9 млрд. долара.

 

Главният изпълнителен директор на Lehman, Брайън Маршал заяви, че продажба на недвижими имоти ще продължи и през 2014 година.