Строителството на нови жилища в САЩ отбелязва слаб растеж през месец юли, но молбите за издаване на разрешение за строителство спадат до най-ниския си брой от 14 месеца насам. Това според анализатори е показателно, че пазарът на недвижими имоти в САЩ остава в стрес.

Департамента по търговия отчете ръст на строителната продукция от 1.7% и спад на молбите за разрешения за строителство с 3.1%.

Възстановяването на сектора е от изключителна важност за устойчивостта на икономическото възстановяване на страната като цяло. Проблемите там идват от намалените поръчки към строителните и спадът в търсенето на нови жилища, което пък е следствие на високата безработица и насищането на пазара с вече построени жилища.

Без държавна подкрепа за пазара на имоти рискуваме рецесии в бъдещето, които да са още по-сурови от тази. Такова е становището на финансовия министър Тимъти Гайтнър. Според него финансовата систгема не разполага с достатъчно капитал, за да подкрепи в адекватна степен онези, които са теглили ипотечни кредити.