Потребителската такса за посещение при общопрактикуващите лекари да се определя на база средната, а не минималната работна заплата за страната. Това предлагат от Българския лекарски съюз.

 

В Германия потребителката такса е 11 евро, по думите на председателя на Българския лекарски съюз, д-р Цветан Райчинов, което е над 10 пъти повече от тази в България.

 

Причината за искането на БЛС е, че средната заплата е по-коректен критерии за финансовите възможности на българите.

 

От съсловната организация коментира и глобата от 80 000 лева, която Комисията за защита на конкуренцията им наложи, след като определиха минималната такса за преглед при специалист, като заявиха, че са готови за протести.

 

Причината да бъде увеличена потребителската такса за преглед при джипи-тата, според д-р Райчинов е, че не може да се прави компромис с качеството на медицинските услуги, а с по-ниските цени в здравеопазването става точно това.

 

Той определи Националната здравноосигурителна каса, като най-големият монополист у нас, тъй като от 3 години сама определя цените на здравните услуги.

 

Според Райчинов, българските лекари продължават да са с най-ниските заплати в Европейския съюз. След нас е само Румъния, където медиците взимат само с 4 евро по-малко.